Frågor och svar

Funderar du över något? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Brynäskraft och elhandel från Gävle Energi.

Brynäskraft

Vart går pengarna som Gävle Energi skänker till Brynäs IF?
Pengarna går till Brynäs IF, därefter fördelar vi ut pengarna inom de olika verksamheterna vi bedriver.

Jag är redan elhandelskund hos Gävle Energi, kan jag välja Brynäskraft?
Du som är kund hos Gävle Energi är redan med och bidrar till Brynäs IF, tack vare vårt partnerskap. När ditt befintliga elavtal löper ut kan du självklart välja Brynäskraft.

Jag bor inte i Gävle, kan jag få Brynäskraft ändå?
Självklart. Alla som bor i Sverige kan ta del av vår Brynäskraft.

Jag sitter fast i ett avtal men vill gärna ha Brynäskraft, hur gör jag?
I samband med att du tecknar elavtal med Brynäskraft ger du Gävle Energi fullmakt att flytta ditt avtal när ditt befintliga elavtal löper ut. Du kan teckna avtal med Brynäskraft tidigast 14 månader innan ditt befintliga avtal går ut.

Elhandel

Vad är skillnaden på elnät och elhandel?
Elnätsföretaget äger och underhåller det lokala elnätet i det område där du bor. Däremot är det elhandelsföretaget som levererar den el du använder i din bostad. Därför kan du få din elräkning från två olika avsändare. Har du Gävle Energi som både elnätsföretag och elhandelsföretag får du din elräkning på en och samma faktura.

Vilket elavtal ska jag välja?

Fast elpris – Vill du ha bättre koll och slippa oroa dig för om elpriset kommer att stiga är ett fast elpris ett bra alternativ. Då blir elpriset detsamma som när du tecknade avtalet och bibehålls under hela avtalstiden. Du kan välja ett fast elpris på ett eller två år. Innan avtalstiden går ut skickar vi givetvis ett nytt avtalserbjudande till dig.

Rörligt elpris – Om du vill kunna ta del av låga elpriser men samtidigt är beredd att ta risken med att priset snabbt kan höjas, kan du välja ett rörligt elpris. Det rörliga elpriset ändras varje månad efter den nordiska elmarknaden. Priset kan alltså röra sig både upp och ner från månad till månad. Rörligt elpris gäller tillsvidare med en månads uppsägningstid.

Hur vet jag att elen jag köper är 100 % förnybar?
Gävle Energi levererar endast 100 % förnybar el från vatten, vind och biobränsle. Läs mer här.

Jag ska flytta, hur flyttar jag med mitt elavtal?
Gör en flyttanmälan på Gävle Energis hemsida så flyttar vi enkelt avtalet till din nya adress.

Vad består elhandelsfakturan av?
Beloppet på elhandelsfakturan består av ett grundpris för den el du använder. Priset anges i ören per kilowattimmar (kWh). I de fasta elprisavtalen ingår en avgift för elcertifikat i elpriset. I rörligt elprisavtal tillkommer avgiften för elcertifikat. På den totala kostnaden tillkommer moms.

Hur byter jag betalsätt?
E-postfaktura är standard när du tecknar elavtal med Brynäskraft. Du kan enkelt byta till autogiro eller E-faktura på Gävle Energis hemsida.

Hur lång är uppsägningstiden på mitt elavtal?
Du som har ett avtal för rörligt elpris har en uppsägningstid på 3 månader. Fastpris-avtalen löper ut efter 1 eller 2 år, beroende på vilket avtal du valt att teckna. När ditt avtal är på väg att löpa ut får du självklart ett nytt erbjudande från oss.